Ga naar de inhoud

SmartGateways.nl

Uiterlijk volgende werkdag verzonden

14 dagen bedenktijd

Klantbeoordeling 4.9/5

Open standaarden

Slimme Meter P1 Extender / Bridge / Splitter

slimme meter splitter extender bridge

Deย Slimme meter WiFi gateway met actieve P1 splitterย biedt alle voordelen van de vertrouwde Slimme Meter WiFi gateway, maar heeft daarnaast nog een extra voordeel.

De gateway beschikt over een tweede poort die zowel als Actieve Splitter als in โ€œRemote Gateway Modeโ€ kan functioneren.ย 

Soms bevindt de slimme meter zich niet altijd in de buurt van het aan te sluiten apparaat. Als de afstand te groot is, (meestal is dit meer dan 5 meter) wordt het signaal te zwak en zullen niet alle P1 berichten goed aankomen. In dat geval kan de slimme meter gateway als verlengkabel of extender worden gebruikt.

Deze Slimme Meter Gateways kunnen daardoor worden gebruikt om bijvoorbeeld uw Alfen laadpaal aan te sluiten op uw slimme meter via het netwerk. Hierdoor is het gebruik van load balancing in vrijwel elke situatie mogelijk.

Active splitter of Remote Gateway mode

De Slimme Meter WiFi Gateway met Actieve splitter heeft een tweede poort die als Splitter gebruikt kan worden of de data kan repliceren van een andere gateway.

  1. Active Splitter Mode: In deze modus fungeert de tweede poort als een actieve splitter. De gegevens die door de primaire poort worden ontvangen, worden doorgestuurd naar de secundaire poort. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een ander P1-apparaat aan te sluiten.

  2. Remote Gateway Mode: In deze modus kan de gateway worden verbonden met een andere slimme meter gateway via het netwerk. De gegevens van de remote gateway worden doorgestuurd naar de secundaire poort van deze gateway. Dit is bijzonder handig als je slimme meter zich op een andere locatie bevindt, zoals bij het laadstation van je elektrische auto.

Sleep om te bewegen

Slimme Meter Extender, wat heb ik nodig?

Om de P1 poort van de slimme meter ergens beschikbaar te maken via het netwerk is het volgende nodig:

Slimme Meter zijde:

ย 
Slimme Meter Gateway
Slimme Meter Gateway
met display
Slimme Meter Gateway
met Active Splitter

Een opstelling van beide gateways wordt in onderstaande tekening weergegeven.

slimme meter splitter extender bridge

Aansluiten Gateways

1. Sluit de eerste Slimme Meter Gateway aan op de P1 poort van de slimme meter en verbind deze met het WiFi netwerk zoals staat beschreven in de handleiding. Het wordt aangeraden deze gateway een vast ip adres te geven. Onthoud dit ip adres.

2. Sluit vervolgens de Slimme Meter Gateway met Actieve Splitter aan op de plaats waar de P1 poort nodig is. Verbind deze met het WiFi netwerk zoals staat beschreven in de handleiding.

3. Log nu in op de Slimme Meter Gateway met Actieve Splitter. Browse hiervoor naar http://ip_adres_gateway:82 en login met gebruikersnaam: admin en wachtwoord: smartgateways.ย *Vervang ip_adres_gateway door het daadwerkelijke ip adres van de gateway.

4. Ga nu naar het Secondary Port Menu van de Gateway Met Splitter:

ย 

smart_meter_active_splitter_menu

Het Secondary Port Menu wordt geopend:

Vul in het vak “Remote Gateway IP” het ip adres van de eerste gateway in. Vink vervolgens het vakje bij “Enable Forwarding aan”. Klik nu op Submet new values.

Deze gateway zal nu verbinding maken met de Slimme Meter Gateway die is aangesloten op de slimme meter en de gegevens via het netwerk doorsturen naar de 2e poort (OUT).

5. Sluit nu de laadpaal aan op de OUT poort van de gateway met actieve splitter.

De laadpaal zal automatisch de slimme meter herkennen en beginnen met load balancen. De status van de verbinding tussen beide gateways kan worden gevolgd via het Secondary Port Menu.

Er is al iets aangesloten op mijn slimme meter, kan dit apparaat blijven gebruiken?

Indien er al een apparaat is aangesloten op jouw meter, bijvoorbeeld een andere WiFi P1 Meter, dan kun je deze blijven gebruiken. In dat geval heb je een ook een Slimme Meter WiFi Gateway met Actieve Splitter nodig bij de slimme meter. Op de 2e poort sluit je het bestaande apparaat aan.

Wat is het voordeel van het draadloos verlengen van de P1 aansluiting?

Het signaal dat uit de P1 poort van de slimme meter komt is vrij zwak. Als je bijvoorbeeld een verlengkabel gebruikt om de laadpaal van je elektrische auto aan te sluiten, kan het voorkomen dat door de weerstand in de kabel het signaal niet aankomt. Doordat de Slimme Meter WiFi Gateways de data via het netwerk versturen, heb je hier geen last van en is een goede dataoverdracht gegarandeerd. Een ander voordeel is ook dat je geen kabels hoeft aan te leggen.

Slimme Meter Gateway
Slimme Meter Gateway
met display
Slimme Meter Gateway
met Active Splitter