Meteen naar de inhoud

Slimme Meter WiFi Gateway

zonder display

Slimme Meter WiFi Gateway

met display

Slimme Meter Gateway

zonder display

Slimme Meter Gateway

met display

Inzage in energieverbruik
… én opbrengst van zonnepanelen!

De Slimme Meter WiFi Gateway is een energieverbruiksmanager en zorgt ervoor dat je weet wat je aan energie verbruikt of wat de zonnepanelen opleveren. Ontdek sluipverbruikers en zie wat de laadpaal van jouw auto verbruikt.

Door het koppelen van de Slimme Meter WiFi Gateway aan jouw domotica oplossing zie je meteen waar je kunt besparen.

Lees jouw slimme meter uit met de slimme meter wifi gateway!

Werkt op alle slimme meters

De Slimme Meter WiFi Gateway werkt op alle slimme meters in:

Klik hier voor een lijst met ondersteunde meters

Speciaal ontwikkeld voor Domotica!

De Slimme Meter WiFi gateway is speciaal ontwikkeld om gebruikt te worden met de meest uiteenlopende domotica systeemen zoals:

 • Home Assistant (Telnet en MQTT Autodiscovery)
 • Domoticz
 • Homey via onze Smart Gateways App
 • DSMR-Reader
 • OpenHAB
 • P1-monitor
 • Fibaro
 • Grafana via InfluxDb en Mosquitto
 • …En tal van andere pakketten

Stap voor stap handleidingen zijn beschikbaar op onze support pagina waardoor de koppeling snel en eenvoudig gemaakt kan worden.

Maar ook zonder domotica via Kubowatt

Heb je geen domotica en wil je toch jouw slimme meter uitlezen, neem dan een abonnement op Kubowatt. Voor nog geen twee tientjes per jaar!

Via het online dashboard maak je jouw energieverbruik en opbrengst van zonnepanelen inzichtelijk met overzichtelijke grafieken. Deze geven het elektriciteitsverbruik per dag, week, maand en jaar in een mooi dashboard weer. Je ziet ook wat jouw huidige energieverbruik of teruglevering is. Zo spoor je snel grootverbruikers op en bespaar je energie.

Geen voeding nodig

De gateway heeft geen voeding nodig bij de meeste meters in Nederland, België, Zweden en Hongarije.

Alleen bij oudere meters met een DSMR versie van 4 of lager is de (optionele) voeding vereist. De DSMR versie is altijd terug te vinden op de slimme meter. Op onze support pagina is een uitgebreide lijst te vinden met slimme meters. Hier kun je zien of je een optionele voeding nodig hebt.

Ook gasverbruik inzichtelijk

De meeste gasmeters zijn gekoppeld aan de slimme elektriciteitsmeter. De Slimme meter WiFi Gateway geeft dus ook het gasverbruik door!

Heb je nog een oude (tussen) gasmeter, kijk dan ook eens naar onze Slimme Gasmeter Gateway.

én waterverbruik

(alleen in België)

In België is Fluvius gestart met een pilot voor het plaatsen van slimme watermeters. Deze worden op kleine schaal geplaatst. Hierdoor is het mogelijk om ook het waterverbruik uit te lezen met de slimme meter gateway. Slimme watermeters zijn vaak te herkennen aan een digitaal display.

In Nederland zijn geen plannen voor de uitrol van slimme watermeters. Het uitgebreide Energy Dashboard toont het waterverbruik indien een slimme watermeter is gekoppeld aan de slimme meter.

Interne Webserver

De gateway heeft een interne webserver met een portal waarop het huidige energieverbruik of teruglevering is te zien.

De firmware kan eenvoudig worden geupdate of omgezet naar een ander metertype.

De instellingen kunnen eenvoudig worden aangepast en de status van de gateway is in één oogopslag zichtbaar.

*LET OP: Dit dashboard is voor ervaren gebruikers van Home Assistant. Je hebt dus kennis nodig van het configureren van yaml bestanden, het installeren van plugins en bent in staat om zaken te troubleshooten. Op deze instructie zit geen support. Kom je er niet uit, probeer het dan zelf op te lossen of gebruik het Home Assistant Energy Dashboard.

Energy Dashboard

Exclusief voor Smart Gateways gebruikers!

Het Smart Gateways Energy Dashboard voor Home Assistant.

Dit dashboard laat in één overzicht alle gegevens van de slimme meter zien. Zelfs de stroom en spanning per fase is zichtbaar. Omdat de gateway in tegenstelling tot andere oplossingen alle gegevens van de meter beschikbaar stelt, kunnen deze door ons dashboard worden getoond.

Dit geeft een nog beter inzicht waardoor gebruikers bewuster kunnen omgaan met energie.

Schakel bijvoorbeeld een boiler met onze smart plugs in op momenten waarop zonnepanelen terugleveren. Dit kan zorgen voor energiebesparing.

*De beschikbare meterstanden verschillen per metertype, het dashboard is nu beschikbaar. Het dashboard vult het bestaande energy dashboard van Home Assistant aan.

Slimme meter uitlezen via MQTT

MQTT is een protocol dat speciaal is ontwikkeld om gegevens van IoT apparaten zo efficient mogelijk over te brengen. De gateway biedt ondersteuning van MQTT. Dit maakt het mogelijk om de gegevens van de slimme meter over internet te versturen.

MQTT-TLS (Beveiligde verbinding)

De gateway kan de gegevens van de slimme meter via een beveiligde verbinding gegevens versturen over het internet door gebruik te maken van TLS. Dit maakt de gateway ook interessant voor bedrijven die het energieverbruik via een cloud dienst willen aanbieden aan hun klanten.

Remote Firmware Update

Indien er een nieuwe firmware update wordt uitgebracht kan de gateway op afstand worden geupdate. Een bezoek op locatie voor een update is dus niet nodig.

*De beschikbare meterstanden verschillen per metertype

Slimme meter uitlezen via REST API (JSON)

De gateway beschikt over een interne webserver waarop alle beschikbare gegevens van de slimme meter beschikbaar worden gesteld. De gegevens worden in JSON formaat aangeboden.

Door domotica software te verwijzen naar deze api kan de slimme meter aan een onbeperkt aantal soorten domotica worden gekoppeld. Dit maakt de gateway toekomstbestendig, ook als je wil overstappen naar andere software.

*De beschikbare meterstanden verschillen per metertype

Slimme meter uitlezen via Telnet

De gateway beschikt over een ingebouwde telnet server. Deze server biedt de data van de slimme meter onveranderd aan. Dit maakt het mogelijk om zelf de data van de slimme meter om te zetten naar bruikbare data.

De gateway ondersteunt tot 5 gelijktijdige telnet sessies. Dit maakt het mogelijk om verschillende domoticapakketten zoals DSMR Reader, Home Assistand en Domoticz naast elkaar te gebruiken. Ideaal voor gebruikers die langzaam willen migreren naar andere domotica software of met meerdere pakketten tegelijk de slimme meter willen uitlezen.

Uitgebreide handleidingen beschikbaar

Er komen geregeld nieuwe handleidingen beschikbaar. Raadpleeg de volgende links voor de handleidingen

Kijk op onze support pagina voor de uitgebreide handleidingen

Slimme Meter WiFi Gateway

zonder display

Slimme Meter WiFi Gateway

met display

Slimme Meter Gateway

zonder display

Slimme Meter Gateway

met display

Veel gestelde vragen…

Kan ik de slimme meter uitlezen met een app?

De slimme meter kan worden uitgelezen met een app. Hiervoor is de slimme meter gateway nodig met domotica software naar keuze zoals Home Assistant, Domoticz, DSMR-Reader, Homey, OpenHAB, Grafana of P1-monitor. De meeste domotica software biedt ook app voor iPhone (IOS) of Android. Dit maakt het mogelijk om de slimme meter via internet, op afstand uit te lezen via een mobiele telefoon. Neem een kijkje op onze support pagina voor de handleidingen.

Kan ik ook zonder extra software of hardware de slimme meter uitlezen?

Ja dat is mogelijk. Op de interne webserver zie je het huidige verbruik of teruglevering. Dit ververst iedere 10 seconden. Er worden echter geen historische gegevens bewaard.

Is het uitlezen van de slimme meter gratis?

Uitlezen van de slimme meter is gratis. Energieleveranciers brengen hier geen kosten voor in rekening.

Hoe kan ik mijn slimme meter uitlezen?

Een slimme meter kan worden uitgelezen via de P1 poort. Dit is een 6-polige poort die lijkt op een ouderwetse telefoonaansluiting. De slimme meter gateway wordt geleverd met een kabel van 50cm die in deze poort past.

Hoe activeer ik de P1 poort van de Slimme Meter? (Alleen voor België)

Het is noodzakelijk om de P1-poort van je elektriciteitsmeter open te stellen en te activeren zodat Slimme Meter WiFi gateway je verbruiksdata voor elektriciteit en aardgas kan uitlezen. Inderdaad, via je elektriciteitsmeter leest de gateway je verbruiksgegevens uit voor zowel elektriciteit als aardgas. Bovendien, zolang de P1-poort niet open en actief is, kan deze je metermodule niet van stroom voorzien en zal de gateway niet starten. Om je P1-poort te activeren, ga naar de website van Fluvius.

Kan ik via de slimme meter ook zien wat mijn zonnepanelen terugleveren?

De slimme meter levert via de P1 poort ook de data waarmee de teruglevering van zonnepanelen is te zien. Dit is echter wel het nettoverbruik of netto teruglevering. Dit betekent dat de energie die je panelen opwekken wordt afgetrokken van de energie die je in huis verbruikt. In geval van een drie-fase aansluiting kan het zelfs zo zijn dat er op één fase wordt verbruikt en op de andere twee fasen wordt geleverd. Leveranciers van zonnepanelen leveren tegenwoordig ook vaak een app waarmee de echte opbrengst gevolgd kan worden. Alleen de combinatie van de Slimme Meter WiFi Gateway met de app van de zonnepanelen geeft een totaalbeeld van energie-verbruik en -opbrengst.

Kan ik ook het gasverbruik uitlezen via de slimme meter?

De meeste gasmeters in Nederland en België zijn gekoppeld aan de slimme meter. Dit gebeurt bij nieuwe meters via een draadloze verbinding. Bij oude meters zit er vaak een kabel tussen beide meters. Hierdoor is het mogelijk om ook het aardgas verbruik uit te lezen met de slimme meter gateway. Slimme gasmeters zijn vaak te herkennen aan een digitaal display. Indien jouw gasmeter nog niet slim is, kun je deze mogelijk wel slim maken met de onze Slimme Gasmeter WiFi Gateway.

Kan ik ook het waterverbruik uitlezen via de slimme meter?

In België is Fluvius gestart met een pilot voor het plaatsen van slimme watermeters. Deze worden op kleine schaal geplaatst. Dit gebeurt bij nieuwe meters via een draadloze verbinding. Hierdoor is het mogelijk om ook het waterverbruik uit te lezen met de slimme meter gateway. Slimme watermeters zijn vaak te herkennen aan een digitaal display. Indien jouw watermeter nog niet slim is, kun je deze mogelijk wel slim maken met de onze Slimme Watermeter Gateway. Dit geldt alleen voor België. In Nederland zijn geen plannen voor de uitrol van slimme watermeters. Het uitgebreide Energy Dashboard toont het waterverbruik indien een slimme watermeter is gekoppeld aan de slimme meter.

Ik zie het elektriciteitsverbruik wel, waarom zie ik mijn gasverbruik nog niet?

Slimme gasmeters geven meestal één keer per uur het gasverbruik door aan de slimme meter. Bij nieuwe gasmeters is dit soms iedere tien minuten. Het kan dus even duren voordat het gasverbruik door de Slimme Meter WiFi gateway wordt doorgegeven. Heb dus even geduld, het gasverbruik verschijnt vanzelf.

Kan ik meerdere apparaten op de P1 poort van de slimme meter aansluiten?

Er kunnen meerdere apparaten op de P1 poort van de slimme meter worden aangesloten. Soms wordt er bij een laadpaal voor een elektrische auto ook een P1 gateway geleverd die de laadpaal slim laat laden. Kies in dat geval de optionele P1-Splitter om beide gateways aan te sluiten. Bij gebruik van een splitter dienen beide gateways apart te worden gevoed.

Hoeveel stroom levert de P1 poort van de slimme meter?

De stroom die de P1 poort levert hangt af van de DSMR versie. Oude meters met DSMR2 leveren geen stroom. Meters van versie DSMR4 leveren 100mA en meters van versie DSMR5 leveren 250mA.

Heb ik een voeding nodig voor de slimme meter wifi gateway?

De slimme meter wifi gateway gebruikt ongeveer 40mA met pieken van 200mA. Dit betekent dat de gateway alleen bij meters van DSMR5 zonder externe voeding werken. Bij oudere meters van DSMR versie 2 en 4 is dus de optioneel verkrijgbare voeding nodig. Meters in België, Zweden en Luxemburg leveren allemaal voldoende stroom om de gateway zonder voeding te laten werken.

Hoe herken ik de DSMR versie van mijn slimme meter?

De DSMR versie staat meestal op de slimme meter. In sommige gevallen heeft de fabrikant ervoor gekozen om de versie ESMR of SMR te noemen. Dit maakt voor de gateway niet uit. De nummer achter DSMR, ESMR of SMR bepaalt de uiteindelijke versie bij het selecteren van de juiste meter bij het bestellen.

Hoe kan ik de firmware van de Slimme Meter WiFi gateway wijzigen?

Er zijn een aantal verschillende firmware versies voor de Slimme Meter WiFi Gateway:

 • Nederland – DSMR 2
 • Nederland – Alle overige meters (versie 4 en 5)
 • België – Alle type slimme meters (SMR 5)
 • Zweden – Alle type slimme meters (SMR 5)
 • Hongarijë – Alle type slimme meters (SMR 5)

Indien je de firmware van jouw Slimme Meter WiFi gateway wil wijzigen omdat je bijvoorbeeld verhuisd bent, kun je dit eenvoudig zelf doen via het ingebouwde firmware menu van de gateway. De installatie duurt ongeveer een minuut of twee. Daarna kan de gateway gebruikt worden op een ander type slimme meter.

Wat is het verschil tussen een P1 dongle, SlimmeLezer en de Slimme Meter Wifi Gateway?

De Slimme Meter WiFi Gateway mag niet verward worden met een P1 dongle of SlimmeLezer. Let op dat je de originele gateway van Smart Gateways gebruikt. Alleen deze gateway werkt met alle domotica software en biedt alle functionaliteiten die hier boven worden beschreven. Waar andere producten zich richten op één type domotica software , ondersteunt de Slimme meter WiFi Gateway ze allemaal!

Kan ik de Slimme Meter WiFi gateway gebruiken zonder internetverbinding?

De Slimme Meter WiFi Gateway kan gebruikt worden zonder internet verbinding. Alle mogelijkheden blijven behouden. De gateway controleert ieder uur of er een firmware update beschikbaar is. Indien dit niet mogelijk is omdat de internet verbinding het even niet doet, of je hebt internet toegang vanwege veiligheid geblokkeerd, blijft de gateway gewoon werken. Wij adviseren overigens wel om de gateway af en toe toch even met het internet te verbinden. Zo weet je zeker dat je de nieuwste firmware gebruikt.

Hoe weet ik of er een nieuwe firmware beschikbaar is voor de Slimme Meter WiFi Gateway?

De gateway controleert ieder uur of er een nieuwe firmware beschikbaar is. Indien dit het geval is, gaat het blauwe ledje op de gateway snel knipperen. Ook zie je via MQTT of de Webserver API de geïnstalleerde firmware versie en de beschikbare firmware. Indien er een belangrijke firmware update beschikbaar komt zullen we gebruikers via mail op de hoogte stellen. Bij kleine updates melden we dit via de firmware changelog op de support pagina. Hier worden ook de wijzigingen van iedere update beschreven.

Hoe kan ik de Slimme Meter WiFi Gateway firmware updaten?

Je kunt, indien er een nieuwe firmware beschikbaar is, de firmware updaten door kort op het knopje op de gateway te drukken. Heb je de gateway via MQTT gekoppeld dan kun je “yes” publiceren naar het topic “/dsmr/smart_gateways/install_update” zonder aanhalingstekens. Indien je gebruik maakt van het Slimme meter dashboard binnen Home Assistant, kun je de firmware van de Slimme Meter WiFi Gateway ook updaten via het dashboard.

Hoe kan ik mijn slimme meter uitlezen met Home Assistant?

De slimme meter kan eenvoudig worden uitgelezen met Home Assistant. Het nieuwe Energy Dashboard wordt standaard ondersteund. Neem een kijkje op onze support pagina voor de stap voor stap handleiding.

Hoe kan ik mijn slimme meter uitlezen met Homey?

De slimme meter kan eenvoudig worden uitgelezen met Homey. Installeer hiervoor onze Smart Gateways app voor Homey. Neem een kijkje op onze support pagina voor de stap voor stap handleiding. Via de Homey app kunnen ook onze Watermeter Gateway, Gasmeter Gateway en WarmteNet voor Stadsverwarming met WarmteLink worden uitgelezen. We hebben dus een breed scala aan producten om het energieverbruik in kaart te brengen!

Hoe kan ik mijn slimme meter uitlezen met Domoticz?

De Slimme Meter kan via de Slimme Meter WiFi Gateway worden uitgelezen met Domoticz. Dit kan via een telnet verbinding. Dit is in een paar eenvoudige stappen te configureren. De handleiding hiervoor vind je op onze support pagina.

Kan ik op een slimme meter zelf nog wel de meterstanden aflezen?

Ja, dat kan. Zowel de gas- als de elektriciteitsmeter biedt de mogelijkheid om uw standen van het display af te lezen. Precies zoals bij de traditionele meter. Heeft u hulp nodig met het aflezen van de meterstanden? Lees dan de handleiding van de bij u geinstalleerde slimme meter. Deze is verkrijgbaar bij uw netbeheerder.

Ik heb geen slimme meter en wil deze wisselen voor een slimme meter

Netbeheerders bieden iedereen met een huisaansluiting  eenmalig gratis een slimme meter aan. Indien er een slimme meter wordt geplaatst, kiest de netbeheerder het merk en metertype. Hierbij wordt er rekening gehouden met de aansluiting, de situatie en technische (on)mogelijkheden. Het is namelijk van belang of u veel of weinig energie verbruikt en of u een zonnepaneel installatie heeft. Wilt u eerder een slimme meter aanvragen of wisselen van energiemeter, dan kunnen hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen variëren van € 60,00 tot € 300,00. Indien u wil gaan terugleveren omdat u zonnepanelen heeft dan is een meterwissel zelfs vaak gratis.

Ik heb een oude elektriciteitsmeter en wil deze toch slim maken, kan dat?

Dit is in sommige gevallen mogelijk. De S0 Gateway van Smart Gateways is hiervoor in bepaalde gevallen geschikt. Door de S0 Gateway te koppelen aan de oude elektriciteitsmeter is deze toch vaak uit te lezen met Domoticz, Home Assistant en andere domotica software.

Slimme Meter WiFi Gateway

zonder display

Slimme Meter WiFi Gateway

met display

Slimme Meter Gateway

zonder display

Slimme Meter Gateway

met display

Smart Gateways B.V.
Bank: NL41 KNAB 0602 8741 49
KvK: 88551997
BTW/VAT: NL864683522B01
Telefoon: +31 (0)77 400 1412

Levering
Bestellingen op werkdagen geplaatst voor 16.00 uur worden indien mogelijk dezelfde dag nog verstuurd. Soms kan dit een dag langer duren. Levering in Nederland vindt meestal de volgende werkdag plaats.

Retourbeleid
Artikelen kunnen binnen 14 dagen geretourneerd worden. De instructies zijn te vinden op de contactpagina.

Algemene Voorwaarden