Slimme meter eenvoudig uitlezen via App op telefoon

In deze post leg ik je uit hoe je jouw slimme meter kunt uitlezen via een app op je telefoon. Het enige dat je nodig hebt is de slimme meter met display of de slimme meter gateway Advanced en een smartphone (Android of IOS). De installatie is eenvoudig en er is geen andere software vereist. Dit is natuurlijk wel mogelijk.

Slimme meter uitlezen: Wat heb je nodig?

*let op: er is ook een basic gateway zonder scherm, deze kan niet gebruikt worden door de app! De gateway zonder scherm Advanced versie kan dit wel. Gebruikers met de basic versie kunnen deze upgraden naar de advanced versie. De upgrade is beschikbaar in onze webshop.

Het verbruik zichtbaar maken in de app

Installeer de app Blynk via de app store:

Bij het eerste gebruik vraagt de app om een account aan te maken. Dit is nodig om de slimme meter uit te lezen via een smartphone. Vervolgens wordt er een scherm getoond voor het aanmaken van een nieuw project. Dit project kan worden aangemaakt door de volgende QR code met de app te scannen. Selecteer het QR Icoontje op het scherm.

Scan vervolgens onderstaande QR code:

Het dashboard wordt nu weergegeven. Selecteer nu het project settings icoontje om de Authenticatie Token in te zien:

Apple IOS Telefoons: De Auth Token wordt weergegeven binnen het rood omcircelde vak. Selecteer E-Mail, de code wordt nu gemaild naar het e-mail adres waarmee de app is aangemeld.

Android: De Auth Token wordt niet weergegeven in het scherm. Selecteer “Email all” om de token naar het email adres te laten mailen waarmee je bent aangemeld of druk op “Copy all” om de token naar het telefoongeheugen te kopieren.

Kopieer de Auth Token naar het telefoongeheugen of hou deze op een andere manier bij de hand door hem bijvoorbeeld uit te printen. Tijdens het configureren van de portal is er namelijk tijdelijk geen internetverbinding op de telefoon mogelijk omdat de telefoon is verbonden met de wifi hotspot van de gateway.

De Slimme meter gateway kan nu geconfigureerd worden. Vul tijdens het configureren van de gateway de zojuist gemailde Auth Token in. Zodra de gateway is gekoppeld aan jouw slimme meter zal de app de verbruiksgegevens weergeven. Druk nu op de Play knop rechts boven in het scherm om de actuele standen weer te geven.

Let op: indien je gateway al geconfigureerd is kun je de Auth token weer invullen door de configuratieportal opnieuw op te roepen, dit doe je als volgt:

 • gateway met display: reset naar fabrieksinstellingen en voer de setup opnieuw uit via de configuratieportal.
 • gateway zonder display advanced: druk op de knop op de gateway om de portal opnieuw op te roepen (verbind daarna met het uitgezonden wifi netwerk “CONNECTIX P1 READER” en vul de Bynk token in:

Selecteer nu SAVE. De gateway zal opnieuw opstarten en het verbruik zal automatisch in de Blynk app worden getoond.

De app toont nu het volgende dashboard: Het kan zijn dat er in de rechterbovenhoek een driehoekje staat (PLAY). Druk hier dan op zodat het een vierkantje wordt.

Wat beteken de waarden:

 • Op het display wordt het huidig verbuik weergegeven. Dit is het netto verbruik. Indien er zonnepanelen zijn geinstalleerd kan het zijn dat er een negatieve waarde wordt weergegeven. In dat geval wordt er dus teruggeleverd aan het net
 • De middelste grafiek toont het electriciteitsverbruik per uur, het gasverbruik per uur en het realtime electriciteitsverbruik. Door de knoppen te selecteren kan een selectie worden gemaakt tussen de verschillende waarden. Indien GAS / UUR is geselecteerd en wit oplicht, zal alleen het gasverbruik worden weergegeven. Eventueel kan een groter bereik worden getoond door de tijd aan te passen.
 • Onder in het dashboard worden de huidige meterstanden getoond

Het dashboard heeft twee tabbladen. Het rechter tabblad toont de live data zoals deze door de slimme meter worden verstuurd.

*Let op: Blynk is een externe applicatie. Alhoewel de Blynk integratie op dit moment goed werkt, is de werking afhankelijk van de dienstverlening van het bedrijf achter Blynk. Mocht Blynk hun servicevoorwaarden wijzigen dan kan het zijn dat deze functionaliteit niet meer geboden en ondersteund kan worden in combinatie met de slimme meter gateway. Gebruik geschiedt op eigen risico.

2 reacties op “Slimme meter eenvoudig uitlezen via App op telefoon”

 1. Blynk vraagt voor In-app €3.29 – €23.99 per item. Welke zijn nodig om het getoonde dashboard te kunnen zien?

  En kan ik met de slimme meter met display de gegevens ook in Windows ophalen?

  1. Beste Kees,

   Voor de Blynk app hoef je niks extra’s te betalen. Het getoonde dashboard valt binnen de gratis credits die je krijgt zodra je de app installeert.

   Er is geen windows app. Mocht je dit wel willen dan adviseer ik je over te stappen op bijvoorbeeld Home Assistant domotica software. Dit is gratis software. De hardware (raspberry pi +/- 50 euro dien je dan uiteraard wel aan te schaffen. Met Home assistant kun je vervolgens alles uit de meter halen wat je wil zoals in deze instructie is te zien:
   https://www.connectix.nl/slimme-meter-dsmr-p1-uurstanden-dagstanden-en-maandstanden-in-home-assistant/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *