Upgrade instructie Advanced versie Slimme meter gateway

Hierbij leg ik je in een aantal stappen uit hoe je je slimme meter gateway (zonder display) kunt upgraden naar de Advanced versie.

De advanced versie heeft boven de telnet mogelijkheid de volgende mogelijkheden:

  • MQTT
  • Blynk mobiele app*
  • MQTT Prefix
  • MQTT Interval
  • Mogelijkheid om te kiezen tussen statisch ip adres en DHCP

De upgrade kan aangeschaft worden via de webshop. Indien de bestelling is afgerond dient jouw gateway eerst verwerkt te worden in ons systeem. Als de verwerking is afgerond ontvang je een activatiemail. Pas na het ontvangen van de mail kan de upgrade worden uitgevoerd.

Stap 1 – Installeer ESPHome Flasher

Download en installeer de ESPHome-Flasher voor Windows of voor mac-OS

Stap 2- Download de juiste firmware downloader

Download de downloader firmware voor jouw type slimme meter:

  • DSMR-4 (voor DSMR4 en DSMR5 slimme meters)
  • DSMR-BE (voor Belgische slimme meters)

Stap 3 – Installatie van de firmware downloader

Start de ESPHome-Flasher utility. Het volgende scherm wordt weergegeven:

Selecteer de seriële poort waarop de gateway is aangesloten. Staat de seriele poort er niet bij, installeer dan eerst de driver voor de seriële poort. De driver kan gedownload worden via deze link. Het kan zijn dat na de installatie van de driver de com port nog niet wordt weergegeven. Druk dan op de pijltjes naast Serial port aan de rechterkant van het scherm. Wordt de com port nog niet weergegeven, herstart dan even jouw systeem.

Klik nu op Browse en selecteer het eerder gedownloade downloader firmware bestand voor jouw type meter

Klik nu op Flash ESP

De installatie wordt nu gestart. Druk nu lang met een pen op het resetknopje van de gateway Het kan zijn dat dit meerdere malen geprobeerd dient te worden.

Het flashen lukt niet, wat moet ik doen?

Indien er niks gebeurt of er verschijnt een melding die lijkt op toegang geweigerd of access denied, koppel dan de usb adapter even los en verbind hem opnieuw. Soms heeft een computer moeite met het herkennen van de gateway. Probeer dit dus vaker totdat het lukt. Druk steeds op het reset knopje terwijl je op Flash ESP klikt. Indien de logging begint te lopen kun je het reset knopje loslaten.

Wacht tot de installatie voltooid is. Als alles goed gaat wordt het volgende weergegeven:

Sluit de ESPHome -Flasher niet. De log laat nuttige informatie zien.

Stap 5 – Verbind de gateway met jouw wifi netwerk

Indien de downloader firmware is geïnstalleerd zal de gateway het wifi netwerk “CONNECTIX DOWNLOADER” uitzenden. Verbind met dit wifi netwerk. De configuratieportal zal automatisch verschijnen.

Indien de configuratieportal niet automatisch verschijnt, surf dan naar http://192.168.4.1. De volgende pagina wordt weergegeven:

Selecteer jouw wifi netwerk en vul het wachtwoord in. Klik op save.

Vul niks in bij Image. De gateway zal nu de juiste firmware voor jouw meter downloaden. Dit proces kun je volgen via de log van de ESP-Home flasher:

Stap 5 – Update voltooid

Indien de log het volgende laat zien is de firmware geïnstalleerd en kun je beginnen met de configuratie van de nieuwe gateway.

De gateway zal nu een ander wifi netwerk uitzenden, namelijk “CONNECTIX P1 READER“. Het wachtwoord hiervoor is “12345678” De installatie-instructie voor de gateway met Advanced firmware kun je hier vinden.

Indien jouw gateway nog niet is vrijgegeven zal de download telkens opnieuw starten tot de firmware is geïnstalleerd.

Let op: indien je een Unifi gateway hebt kan het zijn dat de download niet lukt. Dit is een bekend probleem. Zet in dit geval de IPS/IDS protectie uit op jouw Unifi gateway. Indien het dan nog niet lukt, download de firmware dan via een ander wifi netwerk zonder Unifi gateway.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *