Ga naar de inhoud

SmartGateways.nl

Uiterlijk volgende werkdag verzonden

14 dagen bedenktijd

Klantbeoordeling 4.9/5

Open standaarden

ZTATZ P1 Monitor uitlezen met silmme meter wifi gateway

in deze instructie leg ik je uit hoe je je slimme meter gateway kunt uitlezen via ZTATZ P1 Monitor

P1 Monitor is op de Raspberry PI 3 gebaseerde software om je β€œslimme” meter uit te lezen. De slimme meter heeft een zogenaamde P1 poort/aansluiting waar elke 10 seconden de laatste waarden uit te lezen zijn. Als je huidige en historisch elektriciteit verbruik wil meten dan is P1 monitor de oplossing voor je. Hieronder een simpel schema hoe de P1 Monitor werkt.

Kijk voor de volledige beschrijving op https://www.ztatz.nl/p1-monitor/

Wat heb je nodig voor het uitlezen van de slimme meter met ZTATZ P1 Monitor?

Om het uitlezen van de slimme meter met Home Assistant met MQTT heb je een Slimme Meter WiFi gateway nodig. Deze is hier verkrijgbaar. (Klik op de foto om naar de Slimme Meter WiFi gateway productpagina te gaan).

https://smartgateways.nl/slimme-meter-p1-dsmr-uitlezen/

Installeer P1 monitor via de instructies op https://ztatz.nl. Als P1 monitor is geinstalleerd kan deze verbinding maken met de slimme meter wifi gateway via een virtuele com poort. Deze kan via de volgende stappen worden aangemaakt.

Koppelen van de gateway aan ZTATZ P1 Monitor

Het koppelen van de gateway kan eenvoudig worden gedaan. Vul hiervoor het ip adres van de gateway in bij IP Adres. De IP poort is altijd 23. Zet vervolgens het schuifje van de socat configuratie op actief.

Sla de configuratie op.

Als alles goed is gegaan zal P1 Monitor de slimme meter wifi gateway uitlezen.